donderdag 28 juni 2012

De Orde van de Smoutpot op bezoek in de klas

Donderdag 3 mei was Guido Van der Eecken van de Orde Van de Smoutpot van Oosteeklo te gast in het 4de en 5de leerjaar van Vrije Basisschool De Kameleon. Hij vertelde er enkele wetenswaardigheden over de inwoners van de verschillende deelgemeenten van Assenede, lees daar hieronder maar wat meer over:
Waarom de inwoners van Assenede 'varkens' genoemd worden, las je al in één van de eerste blogberichten hier op deze blog, maar waarom worden de inwoners van Assenede 'Kasseibijters' genoemd?
Assenede was vroeger rijk, die konden zich kasseien veroorloven. Dat gaf natuurlijk veel meer status dan aardewegen. Maar om zoveel mogelijk wegen te kunnen aanleggen, maakte men de kasseiwegen heel smal. Daarom werd eer verteld dat ze een kassei in twee zouden bijten om meer wegen te kunnen aanleggen....
En wat dan met de Basseveldenaren? die worden 'ezels' genoemd!
Gent is een grote stad en daar is dus veel eten nodig. De mensen uit Bassevelde, veelal landbouwers, reden met karren eten naar Gent. Die karren werden getrokken door ezels. In Gent zei men dan dat de 'ezels' eraan kwamen...
En tot slot: vroeger werden de inwoners van Boekhoute 'greppeschijters' genoemd...
Vroeger was een houten huisje het 'vertrek' of het toilet. Dat vertrek werd gebouwd boven een gracht. Maar de mensen uit Boekhoute waren heel arm en konden zich zo geen 'huisje' veroorloven. Dus deden ze hun behoefte in de gracht (greppel).
Wat een verhalen allemaal, Assenede lijkt wel het mekka van de lapnamen, of bijnamen. En die meneer kon dat allemaal heel mooi en boeiend vertellen hoor!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten